De Algarve

Praia da Rocha

De Algarve is de meest zuidelijk gelegen provincie van Portugal die bij toeristen bijzonder geliefd is. De streek staat vooral bekend om het milde klimaat. Het heeft mooie (louter) zandstranden, een mooie Zuid-Europese natuur, een rijke cultuurhistorie, men kan er lekker eten en de inwoners zijn bijzonder hartelijk en vriendelijk. Het land van de port en van de fado muziek heeft u genoeg te bieden. En natuurlijk, bij de liefhebbers staat de Algarve ook bekend om haar 35 prachtig aangelegde 18 holes golfbanen die 365 dagen per jaar uitdagend voor u klaar liggen om bespeeld te worden.

De wegen in de Algarve lopen veelal door dorpskernen. Met een autoritje kunt u perfect de dorpjes en stadjes bewonderen. Indien u voor langere tochten in oostelijke- of in westelijke richting wat sneller op de plaats van bestemming wilt zijn, adviseren wij u gebruik te maken van de autosnelweg A22 (tolweg), gefinancierd met geld van de EU. Volg daartoe de blauwe borden.

Langs de hele kustlijn tot aan het meest zuidwestelijke puntje van Europa, genaamd Cabo San Vicente (zie foto’s), liggen vele leuke toeristische (vissers)plaatsjes. Vergeet niet de havenstadjes Lagos, Carvoeiro, Sagres en Portimão te bezoeken. In het centrum van Lagos kunt u vanuit de haven vlakbij het einde van de baai, een boottochtje van een uur maken naar de prachtig uitgesleten rotskust voor Lagos, genaamd Ponte de Piedade. De schippers loodsen u in bootjes langs de rotsformaties. Meerdere keren vaart u onder de door de natuur gevormde overspannen bogen door. Met trots tonen de schippers de rotsen: met een beetje fantasie lijkt iedere rots op een voorwerp of op een persoon.

Indien u in westelijke richting reist, is het – zeker op een onbewolkte dag – de moeite waard om ‘in de bergen’ de plaatsjes Caldas de Monchique en Monchique te bezoeken. Hier heerst een meer tropische (vochtige) atmosfeer. Vanuit Monchique is het nog 7 km naar de “bergtop” Foia (900 m hoogte). Silves is de oude Moorse hoofdstad van de Algarve. De burcht herinnert nog aan de rijke historie. Dit plaatsje is ook zeker een bezoekje waard.

Oostelijk van Faro liggen de minder toeristische kustplaatsen Tavira (aan een rivier met leuk centrum) en Olhão (met markten, vele visrestaurants en een leuk winkelcentrum). De Arabische invloed is hier nog voelbaar.

In Estoí staat het paleis van de voormalige graaf van Estoí. Dit paleis ligt op nog geen 100 m van het dorpsplein. Het paleis ligt in een betoverende tuin met oude bomen, fonteinen en verweerde beelden. De stad Faro kocht het verwaarloosde gebouw in 1989 en is van plan het te renoveren. Het paleis zelf is niet te bezichtigen maar u kunt wel de oude wandbeschilderingen van azulejos (beschilderde tegeltjes) bekijken en door het prachtige park wandelen.

Verder is het de moeite waard om via de lagune – welke zich vanaf Faro tot aan de Spaanse kust uitstrekt – de eilandjes te bezoeken met de veerpontjes. U zult versteld staan van de prachtige fauna en flora! Ook het noordelijke binnenland kent leuke (minder toeristische) dorpjes tussen valleien en bossen.

Spanje

Vanuit de villa’s kunt u – via de A22 – in drie kwartier Spanje bereiken. In 1995 is de brug gereed gekomen die over de grensrivier Guardiana is gespannen. Meteen over de grens kunt u rechtsaf het stadje Ayamonte in. Zoek het dorpsplein op een gebruik een heerlijke Spaanse lunch! Even oostelijk van Ayamonte kunt u sinaasappelplantages aanschouwen.

Van een uitstapje naar het Spaanse Sevilla kan men een leuke dagtocht maken (via een geheel vierbaanse autosnelweg, totaal 225 km / 2 uren).  Het is een stad vol charme, onvergetelijke architectuur en vele culturele bezienswaardigheden. U maakt kennis met één van de mooiste steden van Spanje. U kunt langs de gebouwen van Expo 92 rijden en ontdekt u de prachtige 15e eeuwse kathedraal, de derde grootste ter wereld, waar de renaissance en gotische stijl samenvloeien. Hier ziet u tevens de catacombe van Christoffel Colombus.

Geniet ook van het schitterende uitzicht van de prachtige Giralda toren. Vervolgens stopt u bij het Koninklijke paleis van Alcazar. Hierna gaat u op verkenning door de kleine, smalle steegjes en over de pleintjes versierd met kleurrijke bloemen in de oude Joodse stadswijk Santa Cruz. Vervolgens nog een bezoek aan het Plaza de España met zijn vele mozaïekbankjes. Een bezoek aan Sevilla is zeker de moeite waard!