Omgeving

Quita Shopping

De vier villa’s van onze website zijn gelegen op een tweetal parken (Vale do Garrão en Varandas do Lago) tussen het strand en het dorp Almancil in de Algarve, Portugal. De parken zijn gesitueerd in de in de ter plaatse genoemde ‘Gouden Driehoek’, tussen de strand- en golf mekka’s Vale do Lobo en Quinta do Lago . Beide parken liggen hemelsbreed 500 m bij elkaar vandaan. Drie villa’s liggen op 850 m van het zandstrand; één villa ligt op 1.200 m.

Het dorp Almancil zelf heeft ongeveer 9.000 inwoners en ligt ongeveer 15 km westelijk van de luchthaven van Faro  (15 minuten met de auto). Het heeft verschillende winkels en service zaken, waaronder supermarkten, tijdschriftwinkels, bakkerijen, restaurants, bars, drogisterijen en tandartsen. Verder heeft het twee medische centra.

Vale do Garrão is een leuk opgezet woon/vakantiepark in een beboste omgeving. Het ligt meteen naast urbanisatie Vale do Lobo (centrum ervan hemelsbreed op 1,5 km) en urbanisatie Quinta do Lago (centrum ervan op 2,5  km). De ligging ten opzichte van het strand, waar zich enkele populaire strandrestaurants en cafés bevinden, is ideaal. Het park heeft diverse gemeenschappelijke faciliteiten, waaronder een Aparthotel, twee gemeenschappelijke zwembaden en twee tennisbanen. Op het park staan ‘townhouses’ en privé villa’s die voorzien zijn van tussen de twee en vijf slaapkamers. De meeste woningen zijn uitgerust met een privé zwembad. Villa Alegria, Villa Kitas en Villa Neves staan op urbanisatie Vale do Garrão.

Varandas do Lago is een functioneel ingedeeld woon/vakantiepark in een beboste omgeving en is in 2001 geopend. Het park is gesitueerd tussen Vale do Lobo (hemelsbreed op 2,5 kilometer) en Quinta do Lago (op 2 kilometer). De ligging ten opzichte van het strand, waar zich enkele populaire strandrestaurants bevinden, is prima. U heeft de keuze te lopen naar het Ancão- en het Garrão strand, beiden op 1 km afstand. Het park bevat voor 90% villa´s en voor 10% Townhouses. De meeste villa´s hebben vier slaapkamers en hebben vrijwel allemaal een privé zwembad. Villa Vivenda staat op het urbanisatie Varandas do Lago.

Alle vier villa’s van onze website hebben allen hun eigen kenmerken. Wij verwijzen u naar de sub-pagina’s (zie navigatiebalk) waar elke villa apart aan u wordt gepresenteerd.

Het (Atlantische) zandstrand is op 10 min lopen. Wandelroute: u kunt er komen door over de paden van het pijnboombos door de duinen te lopen of via het parkeerterrein van Ria park Resort hotel langs de ‘gekortwiekte’ molen (neem hierbij de eerste weg links door de nieuwbouw van Vale do Lobo). Aangekomen op de stranden vindt u rechts een deel van de rode rotskust waar de Algarve bekend om staat. Vogelliefhebbers kunnen, met name in het voorjaar, de flamingokolonie observeren in het reservaat achter countryclub Salinas: vanaf de villa’s in de richting van het strand van Ancão lopen. Ook hier is de flora weelderig.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Almancil. Het kerkje Sao Lourenço de Matos (aan oostkant van Almancil) ligt op een heuvel. Het is gewijd aan de martelaar Laurentius (3e eeuw), die op een brandstapel belandde omdat hij geld, bestemd voor de bouw van een kerk, onder de armen verdeelde. In de 17e eeuw is de kapel vanaf de grond tot en met de koepel met azulejos bedekt. Daarop staan afbeeldingen van de marteling en de brandstapel, de straf voor zijn goede daad. Ook het marmeren altaar en het kunstige, vergulde houtsnijwerk zijn het bekijken meer dan waard.

Op 18 km afstand van de villa’s ligt het centrum van de stad Faro. Het heeft een groot winkelcentrum, grotendeels opgezet in promenadevorm, met diverse eet- en caféterrassen. Aan de invalsweg dicht bij de luchthaven van Faro bevindt zich een shopping mall, genaamd Forum Algarve, geopend van 09.00 tot 23.00 uur.

Faro kan zich wat betreft het winkelbestand en gezelligheid meten met menig middelgrote Belgische of Nederlandse stad. De meeste winkels zijn geopend van 09.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur.

Ook gemeentehoofdplaats Loulé (op 15 km afstand van de villa’s) heeft ook een groot winkelbestand. Het is er echter minder sfeervol dan in Faro, maar veel Portugezen doen er hun inkopen. De kwaliteit en modegevoeligheid doet niet onder voor die in Nederland en België. Op iedere zaterdagochtend is er naast de overdekte gemeentelijke markt in het centrum Loulé een buitenmarkt. Er worden vooral groenten, fruit, vis, noten en olijven verkocht. De overdekte markt zelf is, behalve zondag, iedere dag open.

Op de 1e en de laatste zondagochtend van de maand is er markt in Almancil. Hoewel ook hier groenten worden verkocht  zijn er meer standjes met textiel, potten/pannen. Tussen Almancil en Quarteira is iedere woensdag een soort ‘zigeunermarkt’ (vlak voor de Lidl).

Hoewel alle parken in de buurt van Vale do Garrão en Varandas do Lago (Quinta do Lago, Vale do Lobo en Dunas Douradas) in laagbouw zijn opgezet en daarmee niet massa-toeristisch aandoen, is er een “Benidorm achtige” flaneerboulevard te vinden in Quarteira (op 10 km afstand van de villa’s). Albufeira (op 30 km afstand van de villa’s) heeft een lager “Benidorm gehalte”, maar staat wel bekend als vakantieplaats waar veel Nederlanders verblijven.

Door de 4-baans avenida door Quarteira uit te rijden, komt men in Vilamoura (op 15 km afstand van de villa’s). Hier ligt een mooie Marina haven met op de wal gezellige terrassen- en winkeltjes.

Toppen van elektriciteitsmasten en schoorstenen worden vaak bewoond door ooievaars.

Over het algemeen ligt het prijsniveau van restaurants lager dan in Nederland en België. Binnen een straal van 8 kilometer van onze villa’s in Vale do Garrão en Varandas do Lago bevinden zich minimaal 100 (specialiteiten) restaurants waaronder Italiaanse, Zwitserse, Mexicaanse, Chinese, Tandoori-Indiase, Engelse, etc. Over het algemeen kan worden gesproken van een goede prijs/kwaliteitverhouding.